Guvernatorul BNR a afirmat că, dacă s-ar recurge la această soluție, nu s-ar mai lungi discuția pe marginea achiziționării operei lui Brâncuși.
„Când am putut, Banca Națională a făcut acte de donație. Acum, «donația» noastră este către buget – 80% din profit. (…) puteți spune că, din cei 80%, bani pe care îi dăm bugetului și care sunt, nu cinci milioane de euro, ci câteva sute de milioane de euro, să cumpere Cumințenia Pământului. Deci, noi livrăm statului aproape tot profitul nostru și statul poate să facă acest gest. În Europa, din păcate, Băncile Centrale nu pot să dea profitul decât către stat și către societate. Am și eu rugămintea să sugerați ca, din cei 80% – anul acesta nu știu cât am dat bugetului de stat – cinci milioane să fie dați pentru Cumințenia Pământului, să nu mai lungim povestea aceasta prea mult”, a spus Isărescu.
Soluția lui Isărescu, pentru finanțarea achiziționării de către statul român a operei lui Constantin Brâncuși, „Cumințenia Pământului”, a venit în urma unei sugestii a istoricului Andrei Oișteanu, prezent la o conferință susținută de guvernatorul BNR, vineri seara, la Alba Iulia.
Oișteanu a afirmat că și Banca Națională ar trebui să doneze pentru „Cumințenia Pământului”, gestul putând reprezenta un îndemn și pentru alte bănci și entități financiare.
Andrei Oișteanu a fost aplaudat de public după ce a spus că, din cei doi euro, atât cât sunt îndemnați cetățenii români să doneze „nu se vor strânge banii și ne îndreptăm spre o catastrofă de încredere în propriile putințe și valori”.